Waarom voorzichtigheid bij versieren slecht is

Jongstleden had ik een e-mail conversatie met één van onze studenten van onze workshops. Ik vond het een heel interessante discussie waar iedereen uit kan leren. Daarom ga ik met zijn goedkeuring hier een deel van het gesprek laten zien. Veel mannen hebben namelijk het probleem dat ze te voorzichtig zijn bij meiden!!! En, tegen onze intuïtie in, werkt dit contra productief. In plaats van de vrouw niet te laten schrikken en niet over te komen als een weirdo, ga je net wel overkomen als een weirdo en een creep. De mail wisseling tussen ons laat duidelijk zien waarom. Wat de student zegt staat in het rood en mijn antwoord daarop in het groen

Hoi,
Inderdaad waarschijnelijk is die FTC vaak overbodig opstraat maar de enige rede dat ik hem soms gebruik is om de dame meer op haar gemak te stellen en zeker niet om mijn intenties te verbergen.Het blijft nog altijd vrij intimiderend zo opstraat voor sommige vrouwen zelfs ondanks dat ik soms nog mij vrij rustig voel..Een typisch voorbeeld van een standaard interactie bij mij is:
ik :Hoi, excuseer!(glimlach)
z:ja
Ik:mag ik u heel snel wat vragen?
z:ja (meestal toch)
ik: awel eerlijk gezegd..we liepen elkaar voorbij daar aan dien albert hein daar(bv)…en ik vond u zon leuke uitstraling hebben dat ik toch ffkes naar u toe wou komen(glimlach)
z(begint te lachen..meestal toch)
ik:Ik weet dat dit misschien wat onvoorkomend is dat ik u hier zo aanspreek zo buiten opstraat..maar ik wou u toch ffkes ontmoeten eigenlijk(dit zeg ik om de situatie toch te benoemen en dat ze dus zelf ook weet dat ik weet dat het onvoorkomend is en dat ze me dus niet teveel als “weirdo” gaat aanzien)

Vaak zeg ik dan ook nog bv:” ik was eigenlijk opweg naar men vrienden en ik moet er binnen een kwartier zijn dus ik ga hier ook niet te lang blijven staan”..waarschijnelijk is dit wel overbodig maar de reden waarom ik dit soms doe is toch om wat druk van haar schouders te nemen omdat ze dan ook weet dat het gesprek maar ffkes gaat duren plus dat ik dus ook(zogezegd;p) een planning heb en ze dus niet gaat denken dat ik een of andere rare vogel ben dat daar maar wat rondloopt.

[FTC betekent hier False Time Constraint wat een oude term is. Het betekend dat je doet alsof je niet lang met haar kan praten]

Mijn antwoord hierop was:

Dag [naam weggelaten]

Paar dingen die me opvallen in je uitleg.

Je stelt alles in het kader van de dame op haar gemak te stellen en te zorgen dat je niet overkomt als een creep. Dit zegt me ergens dat je jezelf nog niet 100% oké erbij voelt en dat je ergens wel denkt dat het creepy is. Want als je dat niet zou denken zou je niet zoveel moeite doen om niet creepy over te komen.

Om een tegenvoorbeeld te geven: als je ergens een brood gaat kopen ga je ook niet zoveel moeite doen om als een creep aanzien te worden omdat jij dat normaal vind. Nu als jij vind dat een vrouw aanspreken op straat normaal is dan zal het ook veel normaler gevonden worden door de vrouw zelf. Het sterkste frame wint bijna altijd.

Nu het is volkomen normaal dat je je nog niet 100% oké erbij voelt, dat komt met meer oefening en resultaat EN met actief proberen om het meer en meer oké te gaan vinden in je hoofd. Alleen gaat dit laatste héél moeilijk gaan als je al die dingen gaat blijven doen die je hierboven hebt aangehaald. Inner en outer game gaan hand in hand.

Door al die dingen te doen ga je net het tegenovergestelde bereiken. Ergens ga je een vibe afgeven dat je jezelf een creep vindt en bewust of onbewust gaat de vrouw dit oppikken. Dit is wat men noemt een self-fulfilling prophecy.

Ik doe niets van dit bovenstaande, ik probeer de dame niet op haar gemak te stellen (1) maar ik kom meer vanuit de invalshoek dat ik ze zag en dat zij iets in mij wakker maakte zodat ik haar wel moest aanspreken anders zou ik het mezelf nooit vergeven. Dat ik gewoon reageerde op inpuls en (dus dit normaal nooit doe maar dat moet niet vermeld worden maar is dus geinsinueerd) maar dat er nu gewoon iets klikte in mijn hoofd. Dit is VEEEEL krachtiger dan er alles aan proberen doen om haar op haar gemak te stellen. Het is met die mindset dat je moet ingaan.

En ja, het klopt dat het nog altijd intimiderend is voor sommige vrouwen en dat zal het ook altijd blijven. Maar als je excuserend inkomt zorgend ten alle tijde dat ze op haar gemak is dan ga je nooit een overweldigende indruk achterlaten terwijl dat als je ingaat met de mindset die ik hierboven beschreef dat wel regelmatig gaat hebben.

Een goede regel in game is dat je niet voor iedereen goed moet doen maar dat je je focust op een beperkte groep, in dit geval vrouwen die openstaan met een babbel met een kerel met ballen die geen excuses maakt en gaat voor wat hij wil. Als ze niet tot die groep behoren, ja pech voor hen.

(1): Wat natuurlijk niet wil zeggen dat ik ze ongemakkelijk ga laat voelen. Ik ga ze niet doen verschieten en ik open in een hoek van 45 graden zodat ze me ziet aankomen en ik zeg eerst altijd “Excuseer” om haar aandacht te trekken. Maar dat is dan ook alles dat ik doe om “haar op haar gemak te stellen” en dat is ook alles dat nodig is. Alles wat je meer doet dan dat is overkill en impliceert dat je ergens vind dat je haar niet waard bent of dat wat je aan het doen bent niet oké is.

Ik hoop dat dit wat duidelijk is. Dit is ook niet iets dat je op 1-2-3 in orde gaat krijgen maar je moet wel naar deze richting toe werken.

Heel veel mannen hebben dit probleem en dit komt vanuit je innerlijke overtuigingen en mindsets. Dit is dus niet iets wat op 1 2 3 opgelost kan worden maar zal tijd vergen. Wat je al wel kan doen is je zo veel mogelijk als een man met zelfvertrouwen te gedragen. Want als je je gedrag niet aanpast zal je innerlijke ook nooit veranderen.

Trap niet meer in deze val !